joi, 4 iulie 2013

Bac 2013 si cum Ann a devenit epica.


Salut si in aceasta superba zi de vara, vara petrecuta la mare, la soare, la munca sau...la examenul de bac. Am vrut de mult sa scriu ceva vis-a-vis de educatia din Romanica si cred ca moment mai bun decat asta, nu gasesc. Asa ca, here it goes, si cum nu mai sunt elev sau student de mult, o sa aberez putin si pe de-alaturi, mai exact pe tema de cat de retardat e tineratul de azi, mai ales cel roman.

In primul rand, trebuie mentionat ca de curand am avut placerea de a observa finalul anului scolar si noile examene de capacitate, sau testari nationale, cum se spune acum, ca deh, e dureros copilului sa-i spui ca e... incapabil. Dar, nu prea am ce comenta nimic acolo, intamplator materia de 1-8 e ok-ish, iar elevii se chinuie sa treaca si sa ia examenele alea. Pentru sufletul lui, in schimb, sper ca au renuntat la prostia aia de alocare in functie de medie, si nu de zona a liceelor, dar in fine.

Back to High-School, because that's where the real shit is going on. Mai exact, acolo se fac toti maro in pantaloni la inceputul verii, fie ca sunt profesori, fie ca sunt elevi. Cu alte cuvinte, pe un sistem absolut romanesc, hai sa ingrasam porcu'n ajun, elevu moare ca pica bacu' si profu' moare ca daca elevu' pica bacu' e naspa de el. Dar nici pe elev si nici pe prof nu i-a interesat tot anu' daca trece sau nu cineva bacu'. De unde problema.

Si problema e pusa asa de media. Ca daca nu era media si prietenii mei jurnalisti. (Tin nevoia sa mentionez ca sunt ironic si sarcastic, pentru jurnalistii care citesc asta. NU, nu sunt prietenul vostru, chill) toata chestia asta trecea neobservata, ca si multe alte lucruri importante. So, da. Un istet se gandeste ca e o idee buna sa puna camere de luat vederi in salile de examen. Ceea ce e ok, sa nu se copieze. Dar e ca si cu parcarile. De ridicat, ridicam masini, da' locuri de parcare amenajate sa acomodeze masinile avem? NU!

La fel si cu bacu'. Camere sa nu se copieze, avem, da' scoala facem? NU! Si nu se facea scoala nici acum 10 ani, sa nu credeti. Adica, tinati cont ca domn' presedinte Traian Basescu se lauda la licee in vizita cum abia trecea cu 5 si chiulea de la ore, deci scoala nu s-a facut niciodata. Si asta nu mira pe nimeni ca scoala romaneasca da nastere la imbecili. Ce ma mira e mira de dupa. TOTI STIM CA NU SE FACE SCOALA. Da? Da! Atunci de ce va mai mirati ca pica peste jumatate din ei de cand sunt camere si nu se copiaza?

Nu mai bine ne miram, bah, stai, cu aceiasi profesori in ultimii 10 ani, deodata, de cum s-au pus camere de luat vederi, pica jumate, nu inseamna ca inainte de camere acea jumatate care trecea, trecea pentru ca se copia? BA DA! In puii mei, ba da, se copia pe rupte. Scoala romaneasca a supravietuit si a dat atat de mari capacitati in urma bacalaureatelor, si a trimis oameni la facultate PENTRU ca se copia.

Nu zic ca ideea cu camerele e proasta, ba da, e buna. Da-i dracu de elevi, sa invete, ca de-aia ii tin parintii pe bani acasa, sa invete, nu sa stea pe Facebuci, dar inainte sa pui camere si sa aprinzi reflectoarele, fi sigur ca nu ai pantalonii rupti in fund, si se face scoala incat acei elevi care ajung la examenul de bac sa nu pice intr-o rata de 2 din 3.

Si te uiti la perlele de bac din fiecare an, si iti dai seama de declinul constant al elevului, cum elevul devine mai interesat de Facebook and/or naked chicks decat de scoala si/sau bac. So yeah, daca asta e viitorul tarii, well... we're fucked. Big time. And, there's more points to that statement than it seems, adica, nu ma bazez sa zic ca generatiile urmatoare sunt predestinate esecului radical doar pentru ca majoritatea pica bacul. Sa fim seriosi, no one with half a brain gives a fuck about that shit. Si daca inca ai impresia ca examenul de bac iti v-a croii succesul in viata, well, kid (cuz, you know, you must be 4 or something) you really need to go out in the sun a bit.

Trebuie sa fac referire la un post a lui Dan Pandrea  in care vorbeste despre cum tineretul, mostly the teens of today, just went full retarded, si cum foarte putini din ei inteleg social media. Ceea ce e ok, nu ar trebui la 14 ani sa ai cunostinte depline sau profunde despre social media, dar ar trebui sa aibe bun simt, and they really, really lack that. Incepand cu poze in lenjerie intima, mergand mai departe catre comentarii lascive sau injurioase, terminand cu link-uri ce cu siguranta sunt peste varsta lor. Si asta se reduce la un singur lucru, what happends on the internet, stays on the internet. Iar daca tu astazi pui pe net poze cu tine spunand cum "Urasti tiganii", cum te astepti sa fi angajat intr-o companie serioasa peste 10 ani?

O sa zici, pai, cine stie de poza aia? Well, Facebook knows. Si orice recruiter decent, inainte sa te cheme la un interviu, iti face un social media screening. Te cauta de blog, te cauta de tumbrl, facebook, google+ si twitter. Si daca ai unul, sau mai multe din aceste canale, o sa-ti caute pozele, si postarile. Si chiar daca nu te are la friends, sigur are access la o pagina la care ai dat like, sau cel putin un prieten comun, ca deh, asa merge treaba, we're all connected. Iar cand vede pozele cu ura ta rasiala, sau cu sunculita scoasa la aerisit, chiar crezi ca te va chema pentru interviu? Haha, that's funny. Adica, tu crezi ca o sa-si riste imaginea companiei asociindu-se cu tine? Yeah, keep dreaming bro. Keep dreaming. You're awesome, yolo and swag and whatever else. :) Ah, si sa nu uitam, vreau si cartofi prajiti pe langa Big Mac-ul ala, ok? Keep the onions, though. ;)

Pentru ca altceva decat o cariera in Mc sau, daca ai noroc, si corp pe masura, sa te plimbi cu tigari prin cluburi si magazine, oricum, de altceva nu esti in stare.

Revenind la Bac, ma uitam la unele perle, si am vazut-o pe aia cu Ann este epica. That craked me up. Si nu ma intelegeti gresit, sunt promotorul principal al gaming slang-ului in folosirea lui de zi de zi, dar know your place people, nu esti pe net, nu esti pe facebuci, nu esti la tine acasa sau in bar cu pretenii. Esti la un examen. Examen de limba si literatura romana. Context is everything. Stiu ca am facut tam-tam cand s-a luat cineva de mine ca am folosit cuvantul "epic", dar pe de alta parte lucrez ca Community Manager pentru o firma de jocuri. Tu nu. Tu trebuie sa fii ca la carte. La propriu. Inca nu ai ajuns in pozitia si postura in care sa poti sa iesi din tiparul impus. De ce? Pentru ca esti inutil, de-aia. Pentru ca nu produci, si nu aduci nimic nou societatii. Decat poate motive de gluma si dureri de cap. Si asta ma duce catre toti piti si coca care termina ei un liceu si o facultate (Daca si pe aia) si ajung la companii sa-si caute de munca.

Scriu in CV-uri lucuri ca: "Cea mai importanta realizare a mea e ca am ajuns student la Politehnica."... Serios? Toti somerii de azi au fost studentii de la Poli de ieri. Altceva? Adica, ceva sa fi mai special ca restul de 20.000 de romani din Bucuresti care-si cauta cu disperare de munca. Sa nu mai zic, daca vorbesti cu oricare din copiii astia intretinuti de parinti, toti viseaza la salarii de 1000 Euro pe luna, la primul loc de munca, ca manager sau director. Ca deh, doar ai terminat o facultate... Go fuck yourself, te cauta Call-Centerele, vorbim dupa ce ai vreo... 7 ani de experienta in campul muncii, poate atunci sunt deacord sa primesti 500 Euro, till then, yeah, bye, mai sunt altii dupa tine la coada.

Oricum, stiu ca ati stat pe Google toata dimineata sa cautati perle de bac. Mai bine nu. It's not funny anymore. It's sad. It's so, so sad. Si ce e cu adevarat trist, e ca unele perle, sunt adevaruri. Adica, Vitoria Lipan chiar si-a inmuiat bine picioarele in apa poporului roman. Si de-asta beau eu apa imbuteliata. Ca macar nu-i romaneasca. Uite ce patesti daca bei apa de la chiuveta. Scrii ca marul e fructul iscoadei si ca Ann e epica. Pe foaia de examen de bac. But, then again, this is the yolo generation, la ce te astepti? Responsabilitate si intelepciune? Neah, Justin Bieber si One Direction is better. Nu de alta, dar ei i-au patruns cu adevarat pe tanara noastra generatie romana.

Si la final, take a look at the numbers, tinand cont a in 2010 au fost introduse camerele de luat vederi, si abia atunci a fost relativ ok, pentru ca a intrat frica in elevii din generatia de dupa mine, si au reusit sa scoata un amarat de 69%. Dar dupa? Ioi tu. Nici 50%. Si din nou zic, nu e vina elevilor. Ca elevii nu invata acum, cum nu invatau nici atunci, dar ca atunci, copiau. Sau credeti ca la Bolintineanu s-a inventat copiatul astazi? Si ca tot sar din una in alta, ceva ce m-a oripilat, si am share-uit stirea acum ceva saptamani, despre cum profesorii, de frica sa nu fie dati afara, sau directorii sa nu piarda statutul de Colegiu National (Si da, vorbesc de licee "bune", gen Lazar, sau Creanga, si etc) mituiesc elevii, sau se targuiesc cu elevii sa nu intre in bac. Mai rau, unii nu incheie mediile elevilor, incat sa nu intra in sesiunea de vara. Pe bune? Ce inseamna asta?

Daca nu e in stare sa invete, pai, lasa-l frate repetent din clasa a 9. Nu te trezi tu cu el in a 12-a, cu media 8 pe 4 ani de zile, ca nu-l bagi in examen. Daca a fost indeajuns de bun pentru tine sa-l treci pana atunci, trece-l si atunci si vezi daca e bun sa ia bac-ul, si daca nu e, nu e vina lui, ca el a luat 8 la scoala, macar 8 trebuia sa ia si in bac, nu? NU, vina e la tine, domn si doamna profesoara. Ca i-ai dat 8 cand merita 4. Ca ai dat 5 cand nu merita sa intre la liceu. Vina e la tine, ca nu l-ai fortat sa invete. Pai, imi aduc aminte profii mei din liceu, ce note si ce stil barbar aplicau pe noi sa stam on par. Si ghici ce? Am terminat cu 8 la mate, tot atat am luat la bac, si da, ala era profesor bun. Nu ca glumitele astea de oameni care vin la ore, citesc presa, dau liber la elevi de la ore (Ei se bucura, ca sunt niste dobitoci) si dupa aia se scapa pe ei, ca vai Doamne, ne pica elevii in Bac, si cine ma mai plateste pe mine sa stau sa citesc ziaru' la ora?

Pai.. Eu cu siguranta nu te-as platii. Eu cu siguranta te-as da in strada si as aduce pe cineva COMPETENT. Cineva care poate sa puna biciul pe ratatii astia de se numesc elevi, cineva care sa impuna respect si sa ceara CALITATE. Si atunci nu m-ar mai interesa ca 60% din elevi nu trec clasa a 9-a. Inseamna ca nu merita sa treaca clasa a 9-a. Dar cand iti ajunge elevul la examenul de bac, si da din buze cand citeste in gand subiectul, ca in 12 ani nu a fost in stare sa invete sa citeasca... Well, yeah, there's a problem there. Dar din nou zic, nu la elevi. Elevii sunt copiii. Ca orice copil, vor sa se joace, nu sa invete. Vor sa frece menta pe banii parintilor. E datoria profesorilor (si a parintilor, dar nu vorbesc despre asta acum) sa motiveze si sa puna copiii la treaba. Oricum, pentru mai multe date aici.

So yeah, asta-i rant-ul meu pe ziua asta. Next time, my favorite target again, jurnalistii, si mai exact, cat de inutila e media in ceea ce priveste subiectele importante.

Va las pe John Lennon - Working Class Hero, pentru ca se potriveste perfect cu situatia si contextul zilelor astea, asa ca, invatati in culori, sa nu aveti o viata in gri. :)

Cheers!


Ne poti gasi pe:
Twitter
Facebook

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu